5.1 Is God muzikaal?

 

 

Die uitdagende vraag is de titel van een boek dat musicus en theoloog Wil Kox (1935-2003) schreef, een jaar voor zijn overlijden. Het beschrijft de relatie tussen muziek en mystiek.

Het thema ‘muziek en religie’ heeft eeuwenlang en wereldwijd mensen bezig gehouden, en is nog steeds een actueel onderwerp vol met vragen. Het is daarom de moeite waard om het specifieke terrein van muziek en mystiek nader te verkennen. 

Als muziek iets buiten jezelf is, kun je dan een vergelijk maken met God?

Met deze presentatie gaan we in op die mogelijkheid. We laten muziek horen van ‘klinkende’ namen zoals de Middeleeuwse Hildegard von Bingen en de moderne Olivier Messiaen. Maar er zijn meer componisten die een religieuze snaar weten te raken. Is er een weg te ontdekken die deze muziek met elkaar verbindt en ook met ons?


 

Wie:                     ds. Jan Bruin

Wanneer:           dinsdag 20 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur

Waar:                   Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo

Bijdrage:             Vrijwillige bijdrage na afloop (contant)


 

5.2  Voor wie ik liefheb…

 

Liefde, dat prachtige veelzijdige, diepzinnige L-woord, in clichés helaas ook zo platgemaakt dat je het liever bij dat raadselachtige “L” zou laten, is de rode draad in dit programma.

Geïnspireerd door de dichtregel ”voor wie ik liefheb wil ik heten” van Neeltje Maria Min bezingen we de liefde, als lust, als mededogen, als gave, als over-gave, als verbindende kracht, als appèl, als alles overwinnende kwetsbare ‘L’. Het doortrekt de teksten en de muziek die ten gehore zullen worden gebracht.

 

Voor een uurtje poëzie, verhaal en muziek - als een kus zo kort - waarin het hele leven meetrilt en meegegeven wordt door achterom:

  • Hans van der Laan, fluit, EBI, klarinet en zang
  • Henk Engel, zang en gitaar
  • Henk van Meegen, piano
  • Jan Tulp, zang, gitaar en accordeon

Wanneer: zondag 25 februari om 15.00 uur

Waar:          Protestantse Kerk Limmen, Zuidkerkenlaan 25

Bijdrage:    vrijwillige bijdrage (contant)