5.1 Cantates en de Johannes Passion van J.S. Bach

 bach2  

Ook in het seizoen 2019-2020 zullen er een viertal cantatediensten worden gehouden in de sfeervolle Witte Kerk van Heiloo. De cantates worden

uitgevoerd door het koor Collegium Vocale Camerata. Het Collegium verzorgt al ruim 10 jaar deze diensten in Heiloo. Het koor Collegium Vocale Camerata, aangevuld met professionele solisten en instrumentalisten, voeren de cantates uit met Gerard Leegwater als dirigent en organist.

 

Zoals in Bachs tijd gebruikelijk was, worden de cantates uitgevoerd in een liturgische setting. De volgende cantates zullen worden uitgevoerd:

13 oktober 2020        BWV 95 ‘Christus, der ist mein Leben.’ Liturg: ds. Evelien Plaisier

24 november 2020    BWV 115 ‘Mache dich, mein Geist, bereit.’ Liturg: ds. Hanneke Ruitenbeek

19 januari 2020        Hou deze website in de gaten

22 maart 2020          Hou deze website in de gaten            
In het programma zijn wijzigingen voorbehouden.

Waar:                                 Witte Kerk, Heerenweg 32, Heiloo

Aanvangstijd:                    16.00 uur

Bijdrage:                                  de toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang

 

5.2   Want wat blijft, zijn deherinneringen…

Wogmeers Vocaal Ensemble   Je liefste voor eeuwig laten gaan, je familielid of vriend loslaten, dat valt niet mee. Je liefste zien lijden maakt je oneindig verdrietig.

Componisten uit vele eeuwen hebben daar als mens mee te maken gehad, verloren hun vrouw of hun kind en schreven prachtige muziek. Muziek van smart, muziek van onbegrip, muziek van hulpeloosheid, muziek van troost, muziek van berusting, muziek van kunnen loslaten: ‘Ga maar, ga in vrede, tot we elkaar weer zien aan de overkant …’ , ‘Mogen de engelen u meenemen …’. Muziek die u mag raken, troosten wellicht. Muziek die u mee wil nemen vanuit het donkerste verdriet naar het eeuwige Licht met een hart vol liefdevolle herinneringen …

Deze schitterende muziek wordt 4 november in de Willibrorduskerk te Heiloo gezongen door het Wogmeers Vocaal Ensemble o.l.v. Thom ten Harkel, m.m.v. Edwin Hinfelaar, orgel. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Purcell, di Lassus, Verhulst, Fauré en Franck.

Wie:                                 Wogmeers Vocaal Ensemble o.l.v. Thom ten Harkel

Wanneer:                        zondag 4 november om 15.00 uur

Waar:                              Willibrorduskerk, Westerweg 265, Heiloo

Bijdrage:                        collecte na afloop

 

 

5.3  Een Christmas Carol:VanHiertotHuffoort

merry   Catharina is alleen thuis, zoals altijd. Vreemde geluiden klinken door het huis. Is dit een voorbode voor een vreemde nacht? Is dit een nieuw begin?

‘VanHiertotHuffoort’ is het verhaal over een keiharde zakenvrouw die helemaal verandert als ze met haar hart leert te luisteren.

Eveline Masetti vertelt dit bijzondere kerstverhaal, dat gebaseerd is op ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Het verhaal zal muzikaal worden ondersteund door Irene van den Heuvel.

Wie:                       Eveline Masetti en Irene vd Heuvel

Wanneer:               zondag 15 december om 15.00 uur

Waar:                    Willibrorduskerk, Westerweg 267 Heiloo

                              Bijdrage: collecte na afloop

 

5.4 Bach’s Engelen

bach   In de kerkelijke muziek van Johann Sebastian Bach komen we in de teksten daarvan regelmatig ook engelen tegen. We denken dan spontaan aan de Kerstnacht met het Gloria, dat ook een vast bestanddeel werd in de liturgie.

Maar we moeten zeker ook denken aan zijn muziek voor het Michaelsfeest (26 september) waar de aartsengel Michael met de andere engelen strijd voert tegen de draak. In die cantates worden de engelen ook beschermengelen, en voor die rol heeft Bach prachtige muziek gecomponeerd.

Een aantal composities van Bach worden toegelicht waarin engelen nadrukkelijk genoemd worden en ik zal die ook muzikaal en theologisch toelichten.

Wie:                           dr. Jan Bruin

Wanneer:                 maandag 9 december 20.00 uur

Waar:                        Willibrordushuis, Westerweg 267 Heiloo


Bijdrage:                  € 3,-

 

 

 

5.5 Drie vrouwen in vertelvoorstelling rond Mozes

3 vrouwen  

Drie vrouwen uit drie grote religieuze stromingen, met elk een eigen verhaal rond de figuur van Mozes. Eveline Masetti, Marion Rosenthal en Saida Franken vertellen elk een eigen, persoonlijk verhaal.

Masetti is als pastor werkzaam in Castricum en Haarlem. Ze studeerde aan de Vertel-academie in Utrecht en leerde daar Franken kennen, die werkzaam is als docent, kunstenaar en theatermaakster. Rosenthal is paranormaal genezer en bezig met rituelen om mensen met elkaar in verbinding te brengen.


Voor deze voorstelling laten ze zich inspireren door het verhaal van Mozes. Ofwel: door Mosjé, zoals hij binnen het jodendom wordt genoemd. Of Musa, zoals hij in de islam heet.

‘Het is spannend als niets vanzelfsprekend is en we vanuit onszelf verhalen vertellen’,zegt Rosenthal. ‘En daarbij combineren we het grote verhaal van Musa met onze eigen kleine verhalen’, vult Franken aan. ‘Door dat vanuit drie religies te doen, leggen we een bijzondere verbinding met elkaar’, zegt Masetti.

Het gaat om voor ieder herkenbare ervaringen: je waardevol of waardeloos voelen; leiding moeten geven maar niet goed weten wat je eigen plek is; de boodschap van het geloof brengen zonder zelf zekerheid te voelen over je eigen geloof. Ook Mozes of Mosjé of Musa worstelde met die vragen en twijfelde aan zichzelf en aan zijn eigen rol. ‘Je kunt inzicht krijgen in je eigen leven door het naast dat van een ander te plaatsen’, maar het is een smal koord waar je op staat, je dondert er zo weer vanaf.’

 

Wanneer:                          zondag 15 maart 2020 om 15.00 uur

Waar:                                Willibrorduskerk, Westerweg 267, Heiloo

Bijdrage:                          collecte bij de uitgang

5.6 Vertelvoorstelling ‘SchatRijk’

voor kleine, grote en volwassen kinderen

vertel   Bij een voorstelling van Matthijs Vlaardingerbroek is altijd van alles te beleven. Matthijs is christelijke verhalenverteller,

buikspreker en goochelaar. En hij komt (opnieuw) naar Heiloo!

Zet snel zondagmiddag 16 februari in je agenda.

Hij komt niet alleen maar neemt zijn goede maatje buikspreekpop Henkie mee. Henkie is net terug van een reisje naar een museum, maar heeft per ongeluk een schat uit het museum meegenomen. Als dat maar goed afloopt...

Ook gaan we kennis maken met Arno, een gloednieuwe pop die in een prullenbak woont. Ook zijn er goocheltrucs die het verhaal ondersteunen.

De voorstelling: Matthijs speelt voor ons ‘SchatRijk’, een voorstelling over de discipelen die samen met Jezus op reis gaan en tijdens hun reis de grootste schatten ontdekken, namelijk de belangrijkste lessen die zij van Jezus geleerd hebben. Eén voor één laten de discipelen hun mooiste ontmoeting met Jezus en hun grootste les aan de kinderen zien.

Voor wie? Voor iedereen, en met name kinderen met hun (groot)ouders en/of verzorgers zijn van harte welkom. Na de voorstelling willen we er met elkaar nog een gezellige boel van maken met een zoet-buffet.
Voor de allerjongsten wordt kinderoppas geregeld.

In verband met de voorbereidingen is het goed te weten op hoeveel mensen we (ongeveer) kunnen rekenen. Dus meld je aan.

 

Informatie:    ds. Hanneke Ruitenbeek (hruitenbeek@ziggo.nl)

Wanneer:     zondagmiddag 16 februari

  Kerk open vanaf 15.00 uur; Voorstelling: 15.30 - 16.30 uu

 

Waar:           Witte Kerk, Raadhuisweg 32, 1851 BB Heiloo

Kosten:          € 3,50 voor volwassenen, kinderen en jongeren gratis, betalen bij binnenkomst