2.1  Zin in film

      Over schuld, vergeving en verzoening in de film.

 

Verantwoordelijkheid van de mens is een van de centrale thema’s uit de bijbel. Er zijn vele verhalen waarin het gaat om schuld, gaat om schuld, vergeving of verzoening. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de zondeval in het paradijs, het verhaal van Kaïn en Abel, het verhaal van de verloren zoon of dat van Jezus aan het kruis.

Kunstenaars hebben de eeuwen door - elk op hun eigen terrein - deze thema’s verwoord, verbeeld of in muziek gecomponeerd. De laatste eeuw is daar ook de filmkunst bijgekomen.

Het aardige van film is dat verschillende kunstvormen bij elkaar komen: woorden, beelden en muziek vormen naast het acteerwerk van de spelers tezamen een heel eigen kunstwerk.

In een viertal avonden kijken we telkens naar een film waar het thema, schuld, verzoening of vergeving een centrale rol speelt. Aansluitend is er - voor de liefhebbers - een korte nabespreking. De films zijn overigens ook heel goed als ‘losse filmavond’ te bezoeken. In verband met de lengte van sommige films beginnen we telkens om 19.30 uur!

Informatie en begeleiding: Ds. Edward Kooiman (ejkooiman@ziggo.nl ; tel. 888 55 50)

Wie:            ds. Edward Kooiman, ejkooiman@ziggo.nl of 072-8885550

Wanneer:   donderdagavond 19.30 uur

                  1.Donderdag 24 januari 2019

                  2.Donderdag 21 februari 2019
                 
3.Donderdag 14 maart 2019
                  4.
Donderdag 28 maart 2019

Waar:          Kapel van de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 , Heiloo

Bijdrage:     € 4,- per avond

 

2.2 Zin in film in Limmen

 

De film ‘As it is in heaven’ is een bijzondere, een toegankelijke maar tegelijk een heel diepzinnige film. Het verhaal is eenvoudig: een beroemde dirigent keert naar zijn geboortedorp terug en start daar met een koor. Maar in het verhaal zitten verschillende lagen verborgen. Het gaat over de liefde en over levenskunst; over bevrijding en over de helende kracht van muziek. Maar eigenlijk gaat het over veel meer. Het is eigenlijk een ode aan de liefde en aan het leven.

In de film zitten daarnaast verschillende lagen die raken aan het geloof. Tijdens een kort nagesprek proberen we die zaken naar boven te halen.

Wie:                   ds. Edward Kooiman, ejkooiman@ziggo.nl of 072-8885550

Wanneer:           woensdag 27 februari om 19.30 uur

Waar:                 Protestantse Kerk, Zuidkerkenlaan 25, Limmen

Bijdrage:             € 3,- per persoon