Vrijheid, godsdienst en geluk

 Aanmelding gesloten
 
0
Categorie
Lezingen
Datum
donderdag 4 april 2019 20:00 - 22:00
Locatie
Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo - Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo
Kosten
€ 3,- per avond

Vrijheid, godsdienst engeluk

In de maand van de filosofie gaan we in op de thema’s

godsdienstvrijheid en levensgeluk.

Onze godsdienstvrijheid is eeuwenlang bevochten, maar heeft ons dat ook gelukkiger als mens gemaakt?

Beide lezingen beginnen bij de vooruitstrevende Nederlandse filosoof

Spinoza die uitgebreid over de thema’s heeft geschreven.

We eindigen bij de huidige religieuze en culturele verhoudingen en het boek van de filosoof Ab Dijksterhuis ‘Op naar geluk’.

 

Godsdienstvrijheid … binnen welke grenzen?

Wanneer in 1579 een aantal gewesten in de noordelijke Nederlanden de Unie van Utrecht tekenen, wordt daarin wat betreft de godsdienst vastgesteld dat ‘ieder in zijn religie vrij zal mogen blijven’. Daarmee wordt dan een bepaalde invulling gegeven aan hetgeen later in het begrip ‘godsdienstvrijheid’ (of in ‘de scheiding van kerk en staat’) gangbaar zal worden. Op 4 april willen we die ontwikkelingen onder de loep nemen.Bijzondere aandacht geven we aan Spinoza, die als Joodse (maar uit de synagoge verbannen) denker een heel eigen filosofische onderbouwing aan het begrip ‘godsdienstvrijheid’ heeft gegeven.

 

Gelukkiger met of zonder god?

Al vóór de Verlichting stelde de filosoof Spinoza dat geluk geen geschenk van God is. De mens is zelf verantwoordelijk voor zijn geluk! Maar wat is geluk en hoe worden we gelukkig?

Ab Dijksterhuis heeft in 2015 de bestseller ‘Op naar geluk’ geschreven. Zijn gelovige mensen nou gelukkiger…? Hij beschrijft dat een grote geluks- factor het maken van keuzes is, en daarna hoe je

die keuzes ervaart! Die keuzes moet je wel in vrijheid kunnen maken. Hoe vrij kies je zelf en wat zijn je echte verlangens en behoeften, niet gekleurd door de buitenwereld of ervaringen. Wij nemen u op 11 april mee op reis naar een gelukkiger leven!

 
 

Alle datums

  • donderdag 4 april 2019 20:00 - 22:00
  • donderdag 11 april 2019 20:00

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

Powered by iCagenda