De kracht van het midden

 Aanmelding gesloten
 
0
midden
Categorie
Lezingen
Datum
donderdag 16 april 2020 20:00 - 23:00
Locatie
Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo - Holleweg 111
Heiloo
Kosten
€ 3,-

De kracht van het midden

Twee lezingen over 'het midden' : Jan Bruin & Peter de Laat

‘De deugd in het midden’ en ‘het veilige midden’ zijn vaste uitdrukkingen in onze taal. Waarom is dat ‘midden’ spreekwoordelijk zo deugdzaam en veilig? En kloppen die gezegdes wel helemaal? Is het midden niet ook te statisch en te neutraal? De filosofen Hegel en Gadamer hebben zich ook uitgesproken over ‘het midden’. Naast deze filosofische kant van ‘het

midden’ is er sinds een aantal jaren ook in het politieke speelveld iets aan de hand met de zgn. middenpartijen. Ze worden kleiner (en minder aantrekkelijk?) dan partijen met een uitgesproken linkse of rechtse signatuur. Die filosofische en maatschappelijke ontwikkelingen proberen we te benoemen en te verklaren.

In de tweede lezing starten we bij Hegel die ‘midden’ in het leven stond en met zgn. middelen de tegenpolen in het leven probeert te verklaren. Hij gebruikt daarbij het begrip ‘Onmiddelijkheid’, ofwel direct waarnemen.

Is dat dezelfde filosofie als het tegenwoordige ‘Leven in het nu’ of staat Hegel nog in verbinding met Decartes “ïk denk dus ik ben”?

Misschien is dat denken wel ons probleem en moeten we meer ‘Zijn’ bij alles wat we doen in het leven. Natuurlijk hebben we het denken nodig om ons door het leven te leiden en doelen te creëren. Volgens auteur en

wetenschapsfilosoof Jan Geurts zijn we zelfs verslaafd aan het denken. De vraag is echter hoe en wat moeten we dan denken en vooral in de praktijk?

Wie:                   dr. Jan Bruin

Wanneer:          donderdag 16 april om 20.00 uur

                           donderdag 23 april om 20.00 uur
Waar:                
Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo
Bijdrage:           € 3,-

 
 

Alle datums

  • donderdag 16 april 2020 20:00 - 23:00
  • donderdag 23 april 2020 20:00

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

Powered by iCagenda